בניגוד לסטריאוטיפ הרווח (שאולי מוכר לכם) של תרגול מדיטציה, כדימוי של מישהו שיושב שעות ארוכות במערה מרוחקת בהרים – למדיטציה יש צורות רבות ומגוונות. אין צורך להרחיק להרים, אפשר וחשוב לעשות מדיטציה ממש כאן, בתוך החיים, במהלך היומיום.
מה זו מדיטציה?
אפשר לומר שמדיטציה מורכבת משלושה יסודות – תשומת לב, ריכוז ותובנה. תרגול של תשומת לב שלמה לרגע הזה, המלווה בקבלה של מה שיש – בפנים ובחוץ, ובחמלה, יוצר נוכחות צלולה. תשומת לב ממוקדת לאורך זמן היא ריכוז, שמאפשר חקירה והתבוננות לעומק – בגוף, ברגשות, בתודעה. מתוך תשומת הלב והריכוז צומחת הבנה עמוקה של עצמנו ושל המציאות, ומתוכה מתאפשר שחרור עמוק מכבלים שיש בתוכנו.
אפשר לתאר את מהות העניין בשתי מילים – עצירה והתבוננות. זהו תרגול של נוכחות בהווה, כלומר לא קודם ולא אחר כך. מדיטציה היא ההפך מהיסח או מפיזור דעת. זהו מצב בו הגוף והתודעה מתאחדים, ממש כאן ועכשיו. כיוון ההסתכלות הוא פנימה, ואופיה חווייתי, בשונה מהמסורת המערבית שמתמקדת בחקירה חיצונית ואינטלקטואלית.
מדיטציה במערב
קיימים סוגים שונים של מדיטציה, במסורות רבות. המדיטציה שהפכה מוכרת יותר במערב בכמה עשרות השנים האחרונות מקורה בעיקר, אבל לא רק, בבודהיזם, מסורת בת 2500 שנה שהתחילה בהודו אחד מהסוגים שזכה לפופולריות בשנים האחרונות נקרא מיינדפולנס. הגרסה המערבית של התרגול הזה מתמקדת באספקט של הרגעה. נראה שבעולם בו אנו חיים, רבים מאיתנו חווים סטרס, מתח, ומשם מתעורר רצון להקלה. לכן נראה כי סוג זה של מדיטציה, שמתמקד ביסוד של הרגעה, הפך למוכר, אבל הוא בהחלט לא היחיד.
סוגים נוספים של מדיטציה שהיכו שורש גם בעולם המערבי הם ויפאסנה – או תובנה, זן על סוגיו השונים, ועוד. סיבה אפשרית נוספת לשגשוג של סוגי מדיטציה שונים בעת האחרונה היא שבעולם המערבי ניתן ערך רב להישגיות, שלא לומר להישגיות יתר. הישגיות יתר כזו תובעת מאיתנו מאמץ גדול ומייצרת מרדף אינסופי. אנחנו מוצאים את עצמנו רצים לעבר משהו בעתיד, או בורחים ממשהו בעבר, ולא ממש מגיעים לשום מקום. בסופו של דבר נראה שהמרדף הזה לא בהכרח מוביל אותנו ליעד הנכסף והמובטח – אושר, ואף מנתק אותנו מעצמנו ומסב לנו סבל. מאמץ זה גובה מחיר, ומעורר ברבים את הרצון לחפש אלטרנטיבה שמכירה בערך של להיות, לעומת הערך של לעשות.
למה כדאי לעשות מדיטציה?
מורה הזן תיך נאת האן, הידוע גם כאבי המיינדפולנס במערב, אמר שמדיטציה היא דרך חכמה ליהנות מהחיים. דרך להרגיש בבית, בנח, בכל רגע, בין אם הוא נפלא ובין אם הוא נורא.
הרגע היחידי שבו יש לנו אפשרות לחיות באמת, לגמרי, הוא ההווה, לא העבר ולא העתיד, והמקום היחידי הוא כאן – לא איפה שהיינו רוצים להיות או לאן שהיינו רוצים לברוח. זו הסיבה הראשונה לתרגל מדיטציה. העבר והעתיד חשובים, אבל הדרך היחידה שבה אפשר לרפא את העבר וליצור עתיד טוב, היא לדעת איך להיות בהווה.
הסיבה השנייה היא כדי לדעת לזהות מה קורה לנו ברגע זה כדי שנוכל להיענות למה שקורה באופן הולם, ומתוך בחירה, ולא באופן אוטומטי או תגובתי. אפשר לומר שמודעות כזו מאפשרת את המרווח בין גירוי לתגובה, שבו יש לנו יכולת בחירה וגמישות. זה נשמע פשוט, אבל זה לא קל, לכן מדברים על מדיטציה כתרגול, משהו שחוזרים אליו שוב ושוב.
הסיבה השלישית היא שכשאנחנו מסוגלים לשהות בהווה באופן מיטיב, היכולת שלנו להתמודד עם רגשות סוערים ולעשות להם טרנספורמציה גדלה, והיכולת שלנו להיות מוזנים ממה שחיובי – לשמח את התודעה, גם היא גדלה.
איך עושים מדיטציה?
הדרך לתרגל היא להפנות את תשומת הלב לדבר אחד בלבד, כאן ועכשיו, ואז, באופן טבעי, משהו בנו, בגוף, במחשבות, ברגש, נרגע, מתחבר ומתקרקע. מתוך כך מתאפשרת לנו ראיה צלולה של הדברים, כמו שהם, והרבה מהמאבק הפנימי שרבים מאיתנו חווים כבר מתחיל להירגע. לא כל תשומת לב מיטיבה – אם אני שמה לב רק לדבר אחד, אבל הדבר הזה הוא משהו מרגיז, אני לא ארגע. כך שאנחנו רוצים להיות מודעים גם למה אנחנו שמים לב. ואם אני שמה לב לדבר אחד, אבל כדי לברוח ממה שקורה לי, גם אז ייווצר ניכור במקום חיבור. אז התרגול הוא לשים לב לדבר אחד, לבחור מהו הדבר הזה, ולשים לב באופן ידידותי, סבלני ומקבל.
אחת הדרכים היעילות ביותר לתרגל שהייה בהווה, ולגעת בדומיה שמאפשרת לנו להרגיש בבית, היא לשים לב, בעדינות, בקבלה, לנשימה, כמו שהיא מרגע לרגע.
אתם.ן יכולים לנסות את זה עכשיו. שימו לב לגופכם, כמו שהוא עכשיו. אם תרצו, עיצמו את העיניים, כך שחוש הראייה וחושים אחרים ייפנו פנימה, והרגישו את הנשימה פנימה – בחזה, בבטן או באף, ואז גם את הנשיפה החוצה. לאחר כמה נשימות, תראו אם תוכלו לעקוב אחר כל מהלך הנשימה פנימה, מהתחלה ועד הסוף, ואחר כל מהלך הנשיפה החוצה, מהתחלה ועד הסוף. עם דעתכם נדדה, אל דאגה. ברגע שהבחנתם בכך, פשוט הזמינו את תשומת לבכם שוב לנוח בנשימה. עכשיו, שוב שימו לב לגוף, בידקו איך הוא מרגיש עכשיו.