פריזמה
תפיסת פריזמה
פרופ' קן רובינסון
בחברה המערבית התפתח מודל היררכי המעמיד את הקוגניציה מעל הרגש ואת שניהם מעל הגוף. מערכת החינוך משקפת תפיסה זו. ההפרדה הנעשית באופן מלאכותי פוגעת בכל תפקודי החיים.
במציאות המשתנה של העשורים האחרונים, עם עלייה במדדים עולמיים של חוסר שקט, הפרעות בדימוי עצמי, פחד, בדידות, ניכור חברתי ואלימות, בתי הספר מדווחים על פגיעה ביכולות הלמידה, במוטיבציה ובחוסן הרגשי של התלמידים והצוותים החינוכיים כאחד. תפיסת פריזמה רואה את הביטויים הפיזיים של אתגרים אלה ומכוונת למענה ראשוני דרך הגוף.
ההתבוננות על החיים דרך פריזמת הגוף מאפשרת תפיסה הוליסטית של תודעת הגוף, הנפש והקוגניציה – ותרגומה לרתימת מערכות הגוף למשימות קוגניטיביות, רגשיות, חברתיות וניהוליות.
פריזמה פותחה עבור צוותי חינוך בבתי הספר, על מנת לתת מענים להתמודדות עם אתגרי החינוך. התפיסה מתורגמת לכלים מעשיים, אינה דורשת ידע קודם וניתן להטמיע אותה בכל פדגוגיה, במגוון הקשרים, במרחב האישי כמו גם הציבורי.
הטמעת פריזמת-הגוף בחיי היום-יום
משפיעה על:
פריזמה פותחה על מנת לתת מענים להתמודדות עם אתגרי החינוך, אך משום שהתפיסה מבוססת על תודעת הגוף המקשרת בין גוף, נפש וקוגניציה, היא תפיסה הומנית הנכונה לכל אדם באשר הוא וניתן להטמיע אותה בהקשרים רחבים אישיים וציבוריים כאחד.